Βάσω Γκιώνη - η στιγμή στην τέχνη

Η ανταπόκριση και όχι τόσο η σχέση περιεχομένου και σχήματος, είναι, νομίζω, αυτό που δείχνει το πραγματικό πρόσωπο μιας ζωγραφικής. Κι αυτό γιατί σήμερα ο άνθρωπος δεν ζητάει μόνο το ωραίο στην τέχνη, ούτε και μια απάντηση στη ζωή, αλλά σωστά ερωτήματα.

Χρόνια τώρα η Βάσω Γκιώνη εργάζεται αυτό που λέμε εικονική ζωγραφική, αφού μαθήτεψε σε δύσκολους τόπους, όπως το Παρίσι και σε σωστούς δασκάλους όπως ο Γιάννης Τσαρούχης. Και θέλω αμέσως να πω αυτό που σημαδεύει την εργασία της: η πίστη, που κρατάει από τότε που άρχισε να ζωγραφίζει, σ' αυτά που αγαπάει από παιδί. Σχήματα ανθρώπων και τόπων με ότι έχουν το κινητικό, το στιγμιαίο μέσα τους. Στιγμές από την παρουσία τους που συντηρούν μια συγκίνηση δίχως θεατρικότητα. Ζωγραφική με πολλή αναζήτηση στην ποιότητα, δηλαδή στο βάθος. Γι' αυτό και η τέχνη της, εδώ και καιρό, δεν είναι ξεπέρασμα μιας προηγούμενης εργασίας της, αλλά μια εσωτερική διαρκής εξέλιξη.

Το πρόσωπο και το σώμα που είναι τα σημερινά δυνατά θέματα της ζωγραφικής, σαν τελευταίες αξίες που έμειναν όρθιες στα χρόνια μας, την απασχολούν σαν μια υπόθεση που ξεπερνά την αισθητική, σαν μια στιγμιαία και όχι απόλυτη αλήθεια. Γιατί ενδιαφέρεται περισσότερο γι' αυτό που δίνει και παίρνει αστραπιαία, όρθια και χωρίς θεωρίες, ο χρόνος.


Δημήτρης Άναλης
Οκτώβρης '92